Zhdukja e biodiversitetit është një kërcënim i madh për të ardhmen e ushqimit, mjeteve të jetesës, shëndetit dhe mjedisit. Bujqësia organike dhe praktikat e tjera bujqësore miqësore me biodiversitetin mund ta kundërshtojnë këtë skenar, një fakt për të cilin po ndërgjegjësojmë politikëbërësit në të gjitha nivelet.

Sfida

Biodiversiteti është thelbësor për ruajtjen e sistemeve tona ushqimore. Megjithatë, dekadat e përdorimit intensiv të tokës ka reduktuar habitatet dhe strehët e sigurta për kafshët e egra. Bujqësia e paqëndrueshme është zgjeruar në ekosisteme të ndjeshme dhe ka pasur një efekt të dëmshëm në kafshë të egra dhe ruajtjen e karbonit. 

Humbja e habitatit tani është identifikuar si kërcënimi kryesor për 85 – 90% të të gjitha specieve të përshkruara nga IUCN si “të kërcënuara” ose “të rrezikuara”. Është arsyeja më e zakonshme e regjistruar për zhdukjen e specieve gjatë 20 viteve të fundit. Kriza klimatike dhe rritja e popullsisë në mbarë botën e përkeqësojnë më tej këtë problem.

A e dini se?

  • “Aktualisht, degradimi i tokës ka ulur produktivitetin në 23 për qind të zonës tokësore globale. Midis 235 miliardë dhe 577 miliardë dollarë prodhimi vjetor i të korrave globale është në rrezik si rezultat i humbjes së pjalmuesve.
  • Me industrializimin e prodhimit dhe rritjen e adoptimit të sistemeve monokulturore, bujqësia moderne ka çuar në një rënie të madhe të biodiversitetit bujqësor duke nxitur kështu erozionin gjenetik në të mbjellat dhe blegtorinë.
  • Provat shkencore të mbledhura në dekadën e fundit tregojnë qartë se toka e kultivuar në mënyrë organike ka mesatarisht 30 për qind më shumë specie sesa zonat e kultivuara në mënyrë konvencionale. Kjo është kryesisht për shkak se bujqësia organike shmang përdorimin e inputeve sintetike dhe zbaton një rotacion më të larmishëm të të korrave.

Bujqësia organike mund të ndihmojë në mbështetjen e biodiversitetit duke:

  • Sigurimi i ushqimit dhe strehimit për speciet e egra që gjenden në ferma duke rritur kështu numrin dhe shumëllojshmërinë e tyre.
  • Mbështetja e niveleve të larta të agrobiodiversitetit dhe mbajtja e tokave dhe faunës së tokës të shëndetshme, si krimbat e tokës.
  • Reduktimi i rrezikut të ndotjes së ujit dhe mbajtja e shërbimeve të pjalmimit.
  • Është thelbësore që të kalojmë në sisteme ushqimore që ruajnë dhe nxisin biodiversitetin, si dhe shërbimet e ekosistemit, pasi ato kontribuojnë në masë të madhe në mirëqenien njerëzore dhe mbështesin disa aktivitete ekonomike.

• Mësoni se si ne punojmë në rritjen e ndërgjegjësimit për nevojën për të mbrojtur dhe përmirësuar biodiversitetin duke përdorur teknika të qëndrueshme bujqësore, ndërkohë që avokon për zgjidhje dhe politika reale që ndihmojnë në arritjen e Axhendës 2030

Add to cart